Lidia_ писал(а):Але ж є ще п. 3. На мою думку, якщо в ст. 843 ця умова є, а в договорі її нема, слід керуватися ч. 3 ст. 843.
Тому якщо вони добровільно підпишуть акт, який влаштовує обидві сторони, то все в них буде добре.
До речі, мова йде не про невключення вартості ПММ до вартості послуг, а про окреме її виділення в акті.
то як мені переконати виконавця переробити акт (не виділяти окремо паливо), чи це зайве?
В статті 843 є як ч. 3, так і ч. 3. І я б не читав їх як такі, що суперечать одна одній. Частина третя може конкретизувати частину першу, але не нівелювати її. Тому я розумію зміст ст. 843 так:
В договорі ми можемо написати: а) Ціна роботи 100 грн. або б) Ціна роботи визначається так: .... (і далі формулу, за якою визначаємо: наприклад, 50 грн + витрати, підтведжені відповідними документами). Це передбачає частина перша.
Якщо ми не написали нічого - в дію вступає частина друга (і якщо її читати буквально, то ціна визначається в судовому порядку; в принципі логічно - якщо є згода щодо ціни, то можна укласти додаткову угоду і внести відповідний пункт до договору).
А от частина третя говорить не про спосіб визначення ціни, а про те, що якщо ми написали в договорі: ціна роботи 100 грн., то ці 100 грн вже включають в себе і винагороду за роботу, і відшкодування витрат.
Тому я і цікавлюся у шановної Люби П., що саме записано в договорі. Якщо записано: ціна роботи Х грн., то додатково вимагати відшкодування підрядник не може. Але якщо замовник не проти, то я б перестрахувався і склав додаткову угоду, в якій би змінив умову щодо ціни роботи.