Маю дуже цікаву ситуацію.
Відпочивала в Карпатах. Ночували в приватному особняку, який знайшли за вказівником "Здається кімната".
Господиня почула, що ми розмовляємо про податки і розповіла мені про наступну ситуацію:
В сусідньому селі попросилися на ночівлю декілька чоловік, замовляли харчування, навіть просили самогонку і т.д. Після всього показали "ксіву" податківців і пригрозили штрафами за незаконну підприємницьку діяльність.
Налякані люди, які не мають де працювати тільки тим і заробляють, що будують дерев'яні прибудови до хоти х окремим виходом і поселяють туди туристів за 50 грн/ніч.
Господиня мене спитала, чи реєструватися їй підприємцем і скільки їй доведеться віддавати державі і як відбиватися від перевірок?
Я їй спочатку відповіла, що їй краще стати приватним підприємцем 3-ї групи і сплачувати 5% від задекларованого. Про ЄСВ на той момент не подумала.
Але, зараз, порившись в законодавстві знайшла наступне:
Закон 742 Про особисте селянське господарство
Особисте селянське господарство - це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально ... у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.
Члени особистого селянського господарства здійснюють діяльність на свій розсуд і ризик у межах встановленого правового господарського порядку, дотримуючись вимог цього Закону, законів України, інших нормативно-правових актів.
Діяльність, пов'язана з веденням особистого селянського господарства, не відноситься до підприємницької діяльності.
Постанова КМУ від 15 березня 2006 р. N 297 Про затвердження Порядку надання послуг з тимчасового розміщення (проживання)
"7. Фізичні особи - власники або орендарі індивідуальних засобів розміщення (житло, в якому за плату або безоплатно надається обмежена кількість місць (менш як 30)) надають послуги з тимчасового розміщення (проживання) без державної реєстрації їх як суб'єктів підприємницької діяльності".
У мене запитання до юристів: Що в даному випадку має пріоритет: Податковий кодекс чи вищенаведені документи?
Чи можуть селяни на підставі вищенаведених цитат сміло брати на ночівлю туристів, годувати їх пресмачним баношом і, при цьому не боятися, що прийдуть податківці і вимагатимуть заплатити штраф?
Давайте допоможемо цим людям.